فهرست مطالب

مجله مطالعات ناتوانی
سال سوم شماره 2 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آتوسا مددکار، *مسعود کریملو، مهدی رهگذر، سید حمید جمال الدینی، رضا مظفری صفحات 1-8
    هدف
    در مطالعات ژنتیک، برگزیدن تعداد معدودی از پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی که نسبت به سایر پلی مورفیسم ها ارتباط بیشتری با بیماری مورد نظر دارند، امری ضروری است. این تحقیق با هدف مقایسه دو روش یادگیری ماشینی مبتنی بر درخت رندم فارست و درخت کلاس بندی- رگرسیونی، به منظور پیش بینی افراد مبتلا به بیماری شریان های کرونر با استفاده از پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی انجام شد.
    روش بررسی
    به منظور انجام این پژوهش، از مراجعین بیمارستان قلب و شریان های شهید رجایی تهران در فاصله سا لهای 1390 و 1391 تمام شماری به عمل آمد. اطلاعات 141 فرد مبتلا به بیماری شریان های کرونر و 83 شاهد توسط مرکز تحقیقات ژنتیک این بیمارستان گردآوری شد. از طریق روش تعیین توالی، ژنوتیپ پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی انتخاب شده هر فرد مشخص شد. PCSK و پروموتر ژن 9 LDLR در جایگاه ژن همچنین به منظور کشف ارتباط میان پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی و بیماری شریان های کرونر، از دو روش یادگیری ماشینی: درخت کلاس بندی- رگرسیونی و رندم فارست استفاده شد. اعتبارسنجی مدل بر اساس اعتبارسنجی ده قسمتی انجام شد. مدل ها پس از برازش، با استفاده از سه ملاک حساسیت و ویژگی و خطا ارزیابی شدند. تحلیل داده ها با استفاده از صورت گرفت. R نرم افزار 2.15.0
    یافته ها
    با توجه به ملا کهای معرفی شده، درخت کلاس بندی- رگرسیونی نسبت به روش رندم فارست، عملکرد موفق تری داشت. این روش حساسیت و ویژگی و خطایی معادل 0٫575 و 0٫684 و 0٫264 داشت. همچنین مدلی به منظور کلا سبندی مراجعین جدید ارائه شد.
    نتیجه گیری
    هر چند بر اساس ملاک های مقایسه شده دو روش تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و در نهایت هر دو روش در تحلیل پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی توصیه می شوند. اما روش درخت کلاس بندی- رگرسیونی به عنوان اولین انتخاب پژوهشگر به منظور کشف ارتباط میان پلی مورفیسم و بیماری مورد نظر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، بیماری شریان های کرونر، روش های یادگیری ماشینی
  • علی عبادی، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، رویا قاسم زاده، سید محمد علی جعفری، سید محمود لطیفی صفحات 9-22
    هدف
    هدف از این طرح تعیین و شناسایی موانعی می باشد که بر سر راه اشتغال افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی وجود دارند و از این طریق راهکارهایی را برای مقابله با این موانع در دسترس مدیران قرار دهیم.
    روش بررسی
    در ابتدا 40 نفر از افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و خانواده آنها و مدیران و افرادی که با اشتغال آنها سر و کار دارند را به روش زنجیره ای ساده انتخاب کردیم و از طریق مصاحبه موانع اشتغال پیش روی افراد دارای معلولیت را شناسایی نمودیم و سپس پرسشنامه ای را تنظیم کرده و در اختیار 400 نفر از افراد دارای معلولیت قرار دادیم. جهت تعیین میزان روایی پرسشنامه محقق ساخته، پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ را همزمان با پرسشنامه تعیین موانع اشتغال توزیع نموده و جهت بررسی میزان پایایی پرسشنامه نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.همچنین از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) جهت ارائه جداول و نمودارها و از آمار استنباطی شامل تحلیل عوامل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    43 عامل به عنوان موانع پیش روی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی شناسایی شدند که با توجه به ارتباط و نزدیکی مفاهیم عوامل بدست آمده، در قالب 5 دسته موانع اقتصادی، نگرشی، آموزشی، محیطی و قانونی تقسیم بندی شدند که همه این عوامل در سطح 05/0>معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شناسایی موانع پنجگانه اشتغال افراد دارای معلولیت می توان به این نتیجه رسید که در حال حاضر در کشور ما این قشر عظیم از جامعه با چه مشکلات عدیده ای در زمینه اشتغال مواجه هستند و راهکارهای مناسبی برای مقابله با این موانع ارائه نشده است.
    کلیدواژگان: موانع اشتغال، افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی، مدیر توانبخشی
  • سعید قاسمی، میمنت حسینی، حمید علوی مجد، هومان منوچهری، جعفر علیحیدری ممقانی، زهرا نوروزی صفحات 23-33
    هدف
    ساختار خانواده بیانگر چگونگی سازماندهی اجزای مرتبط با هم به عنوان یک کل در خانواده می باشد، که باید توسط پرستار بهداشت جامعه مورد بررسی قرار گیرد. الگوی حلقوی پیچیده نظام خانواده السون ساختار خانواده را در سه دسته کلی متعادل، حد وسط ونامتعادل قرار می دهد. هدف ازاین مطالعه مقایسه ساختار خانوادگی درک شده مادران دارای فرزند پسر مبتلا به ناتوانی با مادران دارای فرزند پسر سالم بر مبنای الگوی حلقوی پیچیده در شهر تهران سال 1390 می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقایسه ای است. نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله ای از 100 مادر دارای فرزند مبتلا به ناتوانی و 100 مادر دارای فرزند سالم مشغول به تحصیل در مدارس دولتی پسرانه استثنایی و عادی مقطع ابتدایی شهر تهران انجام شد. داده ها با استفاده ازپرسشنامه دوقسمتی شامل اطلاعات جمعیت شناسی و«مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و پیوستگی خانواده شماره 3» السون و همکاران 1986 گردآوری شد. با استفاده از این ابزار ساختار خانواده را می توان در 3 گروه کلی متعادل، حدوسط و نامتعادل قرار داد. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیلی همچون آزمون تی و کای دو استفاده گردید.
    یافته ها
    اکثریت مادران در هر دو گروه ساختار خانوادگی خود را بصورت حد وسط و متعادل درک کرده بودند. در گروه مادران دارای فرزند مبتلا به ناتوانی، درصد ساختارخانوادگی درک شده بصورت متعادل و حد وسط کمتر و درصدساختار خانوادگی درک شده بصورت نامتعادل بیشتر از گروه دارای فرزند سالم بود، ساختار خانوادگی درک شده در دو گروه مادران اختلاف آماری معنا داری با هم نداشت(05/0p>).
    نتیجه گیری
    بین حضور کودک مبتلا به ناتوانی در خانواده و نوع ناتوانی با ساختار خانوادگی درک شده مادران ارتباطی وجود نداشت، ومادران در هر دو خانواده ساختار تقریبا مشابه به هم را درک کرده بودند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که ساختار خانواده تحت تاثیر ناتوانی فرزند قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی حلقوی پیچیده، ساختار خانواده درک شده، مادران، فرزند پسرمبتلا به ناتوانی، فرزند پسر سالم
  • هادی غلام محمدی، مهشید فروغان، فاضل بهرامی، سید جلال یونسی، مرجان فرضی صفحات 34-42
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آموزه های دینی مبتنی بر قرآن، حدیث و روایات اسلامی بر معناداری زندگی سالمندان مرد بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود،. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس مبتنی بر هدف استفاده شد. بدین صورت که از تعداد 150 سالمندی که داوطلب بوده و ملاک های ورود را داشتند، پس از تکمیل فرم رضایت آگاهانه، پیش آزمون گرفته شد، سپس از این تعداد، 32 نفر به تصادف انتخاب و به طور تصادفی در گروه های مداخله و کنترل جای گرفتند. جلسات آموزش آموزه های دینی شامل هشت جلسه، هفته ای 2 بار و هر بار به مدت 90 دقیقه بود. پرسشنامه 10 سوالی معنای زندگی قبل و بعد از مداخله بر روی گروه مداخله و کنترل اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که اثر آموزه های دینی بر معنای زندگی و حیطه های آن در آزمودنی های گروه مداخله، نسبت به قبل و بعد از مداخله معنادار است (p<0/01)، ولی این تاثیر در مقایسه با گروه کنترل معنادار نیست (p>0/05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، آموزه های دینی تا حدی توانسته اند، به زندگی سالمندان معنا دهند، اما به نظر می رسد برای اینکه این تاثیر قابل ملاحظه و معنادار باشد، تاکید بیشتر بر عمل به جای آموزش صرف آموزه ها و دقت بیشتر در تهیه ی پروتکل های درمانی باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، سالمندان، معنای زندگی
  • افشین مقدسی، مریم عباسی دره بیدی، سجاد روشنی صفحات 43-53
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر یک دوره برنامه 8 هفته برنامه 8 هفته ای بر کاهش درد و بهبود هدایت عصبی بیماران مبتلا به سندرم تونل کارپال بود.
    روش بررسی
    تعداد 15نفر از کارمندان بانک های شهرستان ایلام مبتلا به سندرم تونل کارپال (با 18 مچ دست مبتلا) به عنوان نمونه آماری انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (9 مچ دست) و کنترل (9 مچ دست) تقسیم شدند. ابزار تحقیق شامل استفاده از فرم ثبت اطلاعات، مقیاس دیداری درد، تست های بالینی فالن و تینل و الکترودیاگنوستیک بود. گروه تجربی، پروتکل بازتوانی طراحی شده را به صورت منظم طی 8 هفته انجام دادند. این پروتکل شامل در نظر گرفتن فواصل استراحت در بین ساعات کاری و انجام تمرینات کششی و تحرک بخشی و برنامه بازآموزی پوسچرال در نحوه استفاده صحیح از موس و صفحه کلید بود که نمونه های گروه تجربی به صورت منظم و روزانه، در طول ساعات کار و فعالیت طی 6 مرحله ی 10 دقیقه ای و مجموعا به مدت 60 دقیقه انجام دادند. در حالی که گروه کنترل در طول دوره بازتوانی تحت هیچ گونه تدابیر درمانی قرار نگرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در پس آزمون، در میزان درد حین فعالیت (001/0=P) و پارستزی (018/0=P)، گروه تجربی نسبت به کنترل کاهش معناداری بوجود آمده است. اما در میزان درد شبانه بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (126/0=P). همچنین در مورد پارامترهای هدایت عصبی، نتایج تفاوت معناداری را بین دو گروه در میزان سرعت هدایت حرکتی و حسی، ارتفاع موج حسی و حرکتی و زمان تاخیری موج حسی و حرکتی نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که انجام 8 هفته پروتکل های بازآموزی پوسچرال، انجام تمرینات کششی و تحرک بخشی همراه با در نظر گرفتن فواصل استراحت در بین زمان کاری، توسط کارمندان بانک مبتلا به سندرم تونل کارپال، تاثیر معناداری بر کاهش درد، کاهش پارستزی و بهبود هدایت عصبی دست آنان دارد.
    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، درد، پاراستزی، عصب مدیان، بازآموزی پوسچرال
  • موسی سجادی، مریم رسولی، عباس عباس زاده، حمید علوی مجد صفحات 54-66
    از روش های پژوهش ترکیبی به عنوان سومین جنبش روش شناسی پژوهش یاد می شود که در پاسخ به محدودیت های روش های پژوهش مرسوم ظهور کرده است. در سال های اخیر، به کارگیری این پژوهش ها در اکثر رشته ها مانند رشته های علوم سلامت و به ویژه پرستاری در حال افزایش است. با توجه به این که این رویکرد پژوهشی در مراحل ابتدایی تکامل خود به سر می برد و از سویی گونه شناسی های بسیار متعدد و گوناگونی در منابع مختلف ارائه شده است، بسیاری از پژوهشگران ممکن است در انتخاب طرح پژوهشی مناسب، دچار سردر گمی و چالش شوند. لذا هدف از تدوین این مقاله، علاوه بر آشنایی بیشتر پژوهشگران با مطالعات ترکیبی، معرفی دو نوع گونه شناسی معمول این پژوهش ها، برای کمک به پژوهشگران در انتخاب طرح پژوهشی مناسب می باشد.
|
  • A.Madadkar, M.Karimlo, M. Rahgozar, Sh .Jamaldini, R. Mozaffari Pages 1-8
    Objective
    In the studies of genomics, it is essential to select a small number of single nucleotide polymorphisms (SNPs). That is more significant than the others for the association studies of disease susceptibility. Data mining technology provides an important means for extracting valuable medical rules hidden in medical data and acts as an important role in disease prediction and clinical diagnosis. In this study, our goal was to compare two machine learning methods using genetic factor and single nucleotide polymorphisms.
    Methods
    In order to perform the data analysis, a total of 141 patients and 83 controls in the genetic's section of Shahid Rajaee's heart center. The blood samples to draw conclusions about the LDLR and PCSK9 gene's SNPs was used. Also, the random forest and CART was used in order to discover the relationship between CAD and SNPs. These models were assessed by using four criteria including: sensitivity, specificity, precision and error. Data analysis was performed by SPSS (16.0) and R (2.15.0).
    Results
    CART had the better performance than Random Forest. Sensitivity, specificity, precision and error were 0.893, 0.506, 0.250 and 0.754 relatively. We introduced an algorithm to classify the high risk and low risk cases.
    Conclusion
    CART is suggested in order to assess the relationship between CAD and SNPs.
    Keywords: SNPs, CAD, Machine Learning, Interaction
  • A.Ebadi, *E.Hashemisheykhshabani, R.Ghasemzadeh, S.M. Latifi, Ga.Jafari Pages 9-22
    Objective
    The purpose of this study was determinning /identifying the barriers to disabled peoples employment and providing rehabilitation policy makers guidelines to confront these barriers.
    Methods
    Twenty people with physical disabilities, ten people of their families and ten Rehabilitation managers/personnel who deal with the disabled people were chosen. Barriers of employment were identified via interview. Bycontent analysis of the interviews, a questionnaire was regulated and questionnaire distributed among 437 people with physicaldisabilities who were randomly selected. In order to determine the validity of the questionnaire Rosenberg self-esteem scale with barriers to employment questionnaire distributed and the validity coefficient was 0.71(p<0.05). To evaluate the reliability of questionnaire, Cronbach’s alpha was used andCronbach’s alpha coefficients economic barriers (0.74), attitud barriers (0.69), educational barriers (0.77), Laws barriers (0.76) and physical barriers (0.71) obtained.
    Results
    43as an impediment to the employment of people with motor disabilities were identified and closely related to the concepts of the material, in the form of five factors including economic barriers, attitudinal, educational, environmental and legal were classified. Confirmatoryf actor analysisrevealed that 43of these 5 factors are composed of material and all have significant effects on the factors related to them. All these factors were significant in the level (p<0.05). The attitudinal barriers was the least important and the physical and enviromental barriers was main and the gender of peoples is minor factors and inappropriate streets and sidewalks and buildings. The negative attitude of distrust towards the empowerment of persons with disabilities was importance factors.
    Conclusion
    According to the results, it was found that people with motor disabilities faces barriers in employment with five kind of (economic, attitud, education, Laws, physical) barriers. This study discuss solutions for eliminating these barriers and provide guidance for rehabilitation policy makers.
    Keywords: Barriers to Employment, People with Physical Disabilities, Rehabilitation
  • M.Hosseini, * S.Ghasemi, H.Alavimajd, H. Manochehri, J. Alihydari Mamaghani, Z. Nowruzi Pages 23-33
    Objective
    The aim of this study was to determine family function and family structure of parents who have son with disability based on the Circumplex Model of Marital and Family system in Tehran in 1390.
    Materials and Methods
    In a descriptive study, 200 parents (100 families) who had a son with disability, from elementary public school in Tehran was selected via multi-stage cluster sampling. Each parent completed the two parts questionnaire, demographic variables and family Adaptability and Cohesion Evaluation Scales III Olson & et al 1985 (FACESIII). Adaptability and cohesion dimension of family function and family structure perceived with parents were determined upon circumplex model.
    Results
    Mothers rated their families more cohesive and less adaptive than fathers. Mother’s cohesion was (40.12) while father’s cohesion was (39.66), adaptability of mothers was (27.14) and adaptability of fathers was (27.89). Cohesion and adaptability scores in mothers and fathers were not statistically significant. It means understanding of both mothers and fathers about cohesion and adaptability is similar to each others. Most of the family structure perceived with parents were balanced and mid-range. There were no relationship between family structure and family function with type of disability of children.
    Conclusion
    Adequate adaptability and cohesion in family is one of the most criteria for the healthy family function in the circumplex model and many other structural theories of family. Scale and model of circumplex model can be useful for family function and family structure assessment, cure planning and evaluation of outcome of family therapy.
    Keywords: Boy with Disabilities, Circumplex Model, Family Function, Family structure
  • *H.Gholammohammadi, M. Foroughan, F.Bahrami, S.J. Younesi, M.Farzi Pages 34-42
    Objective
    The aim of present study was to review the efficacy of the religious trainings based on Quran and Islamic traditions on the meaningfulness of elderly men’s life.
    Methods
    The study design was quasi experimental post‒test, pre‒test with control group. The sampling method was accessible sampling based on the goal. In the way that from 150 elderly men living in Kahrizak center who had participated voluntary and had the including criteria were selected. From these number, 32 people were selected accidentally and divided accidental in two groups: intervention and control groups. The Intervention group had 8sessions of RCT, http://www.win2farsi.comtwice a week and each session was 90 minutes. Meaningfulness 10‒question Questionnaire was administered to the control group and intervention group before and after intervention. Analysis of covariance were used to compare two group data.
    Results
    Analysis of covariance indicated that the efficacy of religious based training on life meaning and its sections in intervention group rather than before and after intervention is significantly meaningful (p<0.001), but this efficacy is not meaningful in comparison with control group(p >0.005).
    Conclusion
    It seems that religious components training can increase elderly’s hope, and finally their life will be meaningful. But, instead of only training, paying more attention to assignment is needed for more significant effectiveness; this issue should be considered in therapy manual.
    Keywords: Religious training, Elderly people, Life meaningfulness
  • *A. Moghaddasi, M.Abbasi Dareh Bidi, S. Roshani Pages 43-53
    Objective
    The purpose of this study was finding the effect of 8-week rehabilitation program on pain reduction and improving nerve conduction in patient exposed with carpal tunnel syndrome.
    Methods
    15 person of Bank workers in Ilam city were participated in the study. These people exposed with carpal tunnel syndrome (18 wrist) that divided randomly in two group. The tools involved personal information, Visual Analog Scale (VAS test), and electro diagnostic test. Rehabilitation protocol was informed by experimental group in 8 week. Experimental group performed daily and regularly this program in duration work hours in 6 period (each period last 10 minutes and in total 60 minutes). Control group didnt performed any program in rehabilitation stage.
    Results
    The result of this study indicated that in post test, pain rate in duration activity (p=0.001) and parastesy (p=0.018) in experimental group was significantly lower than control group. But significant difference didnt been observed between two groups in terms of pain rate (p>0.05). Also about nerve conduction parameters, the result showed that in post test there was significant difference between two groups in terms of sensory and motor nerve conduction velocity, wave peak and distal latency (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results, performing high program has significant effect on pain reduction, hand parastesy and improvement of nerve conduction.
    Keywords: Carpal Tunnel Syndrome, Pain, Parastesy, Median Nerve, Posture Modified
  • M.Sajjadi, *M.Rassouli, A.Abbaszadeh, H.Alavi Majd Pages 54-66
    Objective
    Mixed methods research is viewed as the third methodological movement that has emerged in response to the limitation use of current (qualitative or quantitative) methods. In recent years, use of these methods is increasing in most fields like health care sciences and especially in nursing. The purpose of this article is to provide researchers learn more about mixed methods studies and introduction to current typologies that can help researchers in choosing optimum mixed methods research design.
    Methods
    Purposive library search, electronic resources and data bases was used to gather information to be organized and presented here.
    Results
    The findings of this study have been presented in the form of introducing a mixed methods research, typology and tips for choosing the suitable design.
    Conclusion
    There are various designs of mixed studies. Researchers need to be aware of the mixed method typologies and factors affecting the choice of a suitable design.
    Keywords: Mixed Methods Research, Mixed Research, Typology, Concurrent Design, Sequential Design